Hitta hem till ett modernt storstadsliv

Storstadens puls är något många vill åt. Samtidigt vill allt fler kunna leva aktivt i sin vardag med naturen inpå knuten. Tänk att slippa både innerstadsgator igenkorkade med trafik och förortens utmaningar att tvingas ta bilen överallt. Detta är vad du får i den moderna, hållbara stadsdelen Täby Park som nu uppförs på platsen för den tidigare galoppbanan mitt i Täby.

I en trakt där vikingarna en gång blomstrade och reste fler runstenar än någon annanstans i världen tävlade hästarna på galoppbanan under nästan ett halvsekel, från 1960 till banans flytt till Upplands Bro 2016. Sedan 2020 flyttar nya invånare in här till en stadsdel som totalt kommer att få runt 6 000 bostäder och 4-5 000 arbetsplatser. Utöver bostäder, butiker, service och kontor ska tre nya grundskolor och sju nya förskolor, liksom ett äldreboende, bidra till att Täby Park lever alla tider på dagen. En av skolorna är bekvämt placerad nära brf Elddonet.

Istället för att som i mycket äldre förortsbebyggelse ruta in, dela upp och dra isär har stadsplanerarna placerat husen i Täby Park som i en organiskt uppväxt storstad för att skapa öppenhet och närhet människor emellan. Samtidigt finns här rymd, grönska och plats för improvisation som du inte får i den gamla storstaden. Både stadspark och små gröna andrum får ta utrymme, liksom cykelvägar och torg. Barn kan träffas och leka tryggt. Mellan vuxna uppstår lätt spontana möten i vardagen.

Utmärkta kommunikationer

Bor du i Täby Park har du bästa möjliga förutsättningar att resa hållbart. Cykel- och gångtrafik prioriteras i hela stadsdelen. Till innerstan kommer du snabbt och enkelt med Roslagsbanan som nyligen har rustats upp med dubbelspår och fått kraftigt utökad trafik. Från 2022 trafikeras den av nya tåg och dessutom utreds en förlängning från Östra station hela vägen in till City. I brf Elddonet förenklas resandet ytterligare av att den digitala tavlan i trapphusen informerar om när nästa tåg går. Alternativt går det också snabbt att ta buss till tunnelbanans röda linje i Mörby Centrum eller Danderyds sjukhus.

Täby Centrum med dess butiker, restauranger och biografer ligger på 15-20 minuters promenad från brf Elddonet eller så tar du cykeln dit. I ett varmgarage under husen finns 250 cykelplatser och dessutom två lådcyklar att låna när du vill frakta något större. För dig som trots allt behöver bil har föreningen 71 parkeringsplatser att hyra eller så täcks dina behov av dess bilpool. Via E18 tar du dig snabbt dit du vill. Ska du vidare ut i landet eller världen från Arlanda har Täby Park också bra läge.

Ett aktivt och hållbart liv

Täby Park blir en stadsdel som gjord för ett aktivt liv. Här bor du nära både skog och vatten att röra dig i och erbjuds massor av möjligheter till spontan eller mer planerad idrottsutövning. Täbys nya simhall byggs i området och redan nu finns här padelbanor både ute och inomhus, cykelcrossbana, utegym och beachbanor för volleyboll, handboll eller fotboll. Har du lite lägre tempo finns även boulebana och gott om ytor för till exempel kubbspel eller brännboll. Barnen glöms inte heller bort. En lekpark är redan färdigbyggd och stadsdelen bjuder på många andra miljöer för lek och rörelse.

Hållbarhet är högprioriterat i den nya stadsdelen även vad gäller annat än trafiksystemet. Befintliga byggnader som galoppbanans läktarbyggnad återanvänds med nytt innehåll, byggmaterial tas tillvara och nya byggnader byggs med låg klimatpåverkan i giftfria material och med hög energieffektivitet och god innemiljö. Grönytor gynnar biologisk mångfald och tar hand om regnvatten på bästa sätt.

Moderna och miljövänliga delningstjänster blir en del av vardagen och gör det lätt att leva hållbart i Täby Park. Stadsdelen är också planerad för social hållbarhet, med stort fokus på trygghet och att uppnå en blandning av funktioner som ger kontinuerligt liv och rörelse i området.

Om Einar Mattsson

1927 lämnade bondsonen Einar Mattsson sitt familjehem på Väddö för att ta anställning som snickare i Stockholm. Med sig hade han sina bara händer och en egenhändigt hopsnickrad verktygslåda. Det blev första steget på en spännande resa där han gick från att visa framfötterna som timmerman till att bli en engagerad byggmästare som var med och utvecklade det moderna Stockholm.

Ända sedan Einar Mattsson började har vi velat driva på och sätta en ny standard för boendet i Stockholm. Från små detaljer i kök och sovrum till funktion och intryck hos hela kvarter. Därför har vi tagit fram en utvecklingsplattform som styr vårt arbete i de projekt som vi skapar, och som ger oss möjlighet att lägenhet för lägenhet, hus för hus, område för område, ge invånarna i Stockholm mer värde för pengarna.

Läs mer om Einar Mattsson på einarmattsson.se